Info maslina i maslinina muha- očitanje 15.9.2017.

Info maslina i maslinina muha- očitanje  15.9.2017.
 

Let maslinine muhe na feromonskim lovkama do srijede bio je vrlo nizak. Današnje očitanje pokazuje visok let na lokaciji u Peroju (45) i povišeni let 14 i 10 u Marani i kod kamenoloma. Za sada na tim lokacijama nema značajnih uboda niti ličinki.  Kiša će do utorka ometati mogućnost tretmana ali i muhu pri odlaganju jaja. Na području Peroja i i Marane preporučam zaštitu čim se bude moglo ući u nasad. Na ostalim pozicijama i dalje je potrebno redovito pratiti. 

 

 
Za preventivnu zaštitu može se koristiti:
 
Insekticide na bazi deltametrina npr Decis 2,5. Broj dana koji mora proći do berbe odnosno karenca je 7 dana. Primjena: U količini 0,4-0,7 l/ha (40-50 ml/hl).  Može se primijeniti najviše 3 puta u razmacima od 14 dana. 
 
Samo za kasne sorte i ako znate da će od dana tretmana do berbe proći 42 dana može se prskati cijeli nasad dimetoatom npr. PERFEKTHION  koji u površinskom sloju ploda „hvata“ zarazu. Primjena 0,1-0,15% iznosi 10-15 ml u 10 l vode.
 

 

U ekološkim maslinicima:

- prskanje cijelog nasada gnojivom Boundary koji do utorka stignete nabaviti naruđbom na http://www.bioinput.hr/kontakt/ ili drugi dobavljač  http://www.biogeist.hr/hr/kontakt

 

- Success baitom prskati kvadrat krošnje ili u trake sa 0,75 l do 1,0 l/ha. Pripazite na susjedne nasade jer je ova metoda učinkovita u velikim nasadima - minimalno 1 ha, većim cjelinama manjih nasada i izoliranim maslinicima. Koliko je moguće prskati rubove koji okružuju nasad. U manjim nasadima koristiti ručnu prskalicu i dizne sa što krupnijim kapima.

 

- Dobro će djelovati i mjere prekrivanja ploda kaolinskom glinom (Cutisan ili  Surround WP) ali tada i dalje treba redovno pregledavati plodove i ponavljati nakon ispiranja.

 

 

 

Kiša nastavlja idealne uvjete za infekciju paunovog oka. Ako je od prošle zaštite prošlo više od 2 tjedna preporučam gnojiva sa niskim udjelom bakra npr Fitomill ili bakrena sredstva koja su u karenci kao što je Neoram 15 dana. 

 

Javite se za pregled ili dodatni savjet.
 

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.