Pojava maslininog svrdlaša i priprema za zaštitu

Info maslinarima,

 

prošlih tjedan dana pronalazimo ekonomski značajnu brojnost maslininog svrdlaša na cijeloj vodnjanštini. 

Cvatnja je gotova ili u tijeku ovisno o sorti i lokaciji, a plodovi su vrlo brzo nakon cvatnje podložni napadu. Prije tretmana potreban je pregled na pojavu svrdlaša i da ste sigurni da je cvatnja završena i suhe latice otpadaju. U prosjeku optimalan termin za tretman predviđamo krajem tjedna ili ponedjeljak...

 

Ukoliko utvrdite pojavu svrdlaša otresanjem grana za dobar tretman potrebno je koristiti minimalno 1000 l vode na hektar, a preporučamo primjenu sredstava registriranih za maslininog moljca: 

 

Imidan 50 WG: Primjenjuje se u količini 1,5 kg/ha uz utrošak vode 1000 l/ha, najviše dva puta tijekom vegetacije. Razmak između primjena iznosi 10 dana. Sredstvo se primjenjuje prskanjem ili raspršivanjem leđnim ili traktorskim prskalicama ili atomizerima. Nakon 7 dana potreban je pregled za pripremu ponavljanja zaštite.

 

Za ekološke nasade u ovom trenutku preporučam prirodni piretrin ASSET  (1 litra na hektar maslina uz primjenu 1000 litara vode). Nakon 3 do 5 dana potreban je pregled za odluku o ponavljanju zaštite.

 

Može se koristiti i gnojivo Boundary  (400ml na100 litara vode)  koje zaustavlja ishranu svrdlaša pa se učinak ne vidi odmah, on se prestaje hraniti ali ostaje danima u krošnji aktivan. 

 

Asset i Boundary nema u agrarijama; naruđbe na Bioinput doo 0916024930 ili Biogeist.  

Za ovu generaciju maslininog moljca Baturad nije učinkovit kao ni na svrdlaša.

 

Nijedan od ovih pripravaka nemojte miješati s bakrenim sredstvima!

 

 

Let druge generacije maslininog moljca je tek u početku, a plodovi su ugroženi tek od veličine 5 mm. ASSET i IMIDAN suzbit će odrasle moljce prije polaganja jaja, a za kvalitetnu zaštitu potrebno je ponoviti tretman kad je plodić velik 5 mm.  

 

 

Poželjno je u ovoj fazi maslinama ponovno dodati gnojivo na bazi dušika, bora i kalcija za jačanje plodova, a zaštitu od paunovog oka za sada preskočite kako se ne bi umanjilo djelovanje ostalih preparata. Budući da paunovo oko i dalje razvija infekcije na osjetljivim sortama planirajte dodatnu, zasebnu zaštitu u naradnom razdoblju nakon oborina, npr gnojivom sa bakrom da se zaraza zaustavi.

 

Za pregled nasada na pojavu i brojnost svrdlaša, pregled plodića ili zarazu lišća paunovim oko te sve ostalo molim javiti se na 0992020933.

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.