12.07.2017. Praćenje leta maslinine muhe

Info maslinarima 12.07.2017.

 

Maslinina muha

Sinoć je palo 23,1 litra kiše, najavljene temperature za narednih 9 dana (izvor yr.noVodnjan)  ipak nisu preko 32 °C. Let muhe na lovci Rebell Amarilo sa feromonom u prvom tjednu praćenja od 4.- 11.7. nije visok ali je na 4 od 8 lokacija preko kritičnog praga od 5 muha po lovci tjedno (max 25 muha po lovci). Samo na jednoj lokaciji utvrdila sam značajnu aktivnu zarazu Bjelice. 

Na sortama krupnog ploda preporučam pregled plodova i postavljenje žutih ploča. Narednih nekoliko dana očekuje se odlaganje jaja, a ako ne bude preko 32° C neće biti sterilna i ličinke neće ugibati. Možete donijeti uzorak od 100 plodova na pregled zaraze, odnosno odloženih jaja krupno-plodnih sorti koje su sada atraktivne za odlaganje jaja npr. bjelica i buža ili se javiti za pregled maslinika.

 

U ekološkim maslinicima preporučam odmah ili što prije preventivnu zaštitu dijela krošnje Success baitom ili prskanje cijelog nasada gnojivom Boundary. Success baitom prskati kvadrat krošnje ili u trake (kao na slici u privitku) sa 0,75 l do 1,0 l/ha. Pripazite na susjedne nasade jer je ova metoda učinkovita u velikim nasadima, većim cjelinama manjih nasada i izoliranim maslinicima. U većim nasadima, odnosno atomizerom potrebno je koristiti 15 litara vode na hektar čime se može prskati svaki 4 red, smanjiti pritisak na 4-5 atmosfera, koristiti obje gornje predzadnje dizne. Koliko je moguće prskati rubove koji okružuju nasad. U manjim nasadima koristiti ručnu prskalicu i dizne sa što krupnijim kapima.

Dobro će djelovati i mjere prekrivanja ploda kaolinskom glinom (Cutisan ili  Surround WP) ali tada i dalje treba redovno pregledavati plodove.

 

Za ostale maslinike preporučam :

1. Varijanta - preventivna mjera: odmah preventivno koristiti lokalizirano tretiranje dakle prskati samo kvadrat krošnje ili u trake dimetoatom (radi bolje kvalitete u ovim ljetnim uvjetima  preporučam originalni pripravak PERFEKTHION u odnosu na ROGOR 40, CHROMOGOR ili CALINOGOR ) sa Buminalom.

 

Ili

 

2. Varijanta - Kurativna mjera: ako utvrdite aktivne ubode tek početkom sljedećeg tjedna, u cilju pokrivanja što dužeg razdoblje djelovanja (iznosi 12 do 14 dana),  prskati cijeli nasad dimetoatom (radi bolje kvalitete u ovim ljetnim uvjetima  preporučam originalni pripravak PERFEKTHION u odnosu na generike ROGOR 40, CHROMOGOR ili CALINOGOR). Inkubacija jaja je 2 do 4 dana i još su 2 do 3 dana u površinskom sloju ploda koji „hvata“ dimetoat.

 

 

Maslinin svrdlaš 

I dalje pregledavajte masline sitnijeg ploda. Mjestimično na vrlo oplođenim granama sitnijih sorti i dalje ima novih ugriza i ti će plodovi pasti iako smo blizu okoštavanja.

 

 

Paunovo oko

Ako niste prošli tjedan, i ovaj je bilo uvjeta za infekciju pa konvencionalcima preporučam što prije Stroby sa dozom od 1 g po stablu, dakle oko 250 grama na hektar a može se kombinirati sa pripravkom dimetoata Perfekthionom. Ekološkima preporučam upotrebu „blažih“ bakrenih sredstava. 

 

 

Ne zaboravite popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB! Ukoliko trebate obrazac ili pomoć za ispunjavanje možete se javiti u udrugu.  Registrirana SZB u RH http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

 

foto uboda: zarezi ili trokutići bez rupice, svježi su zeleni kasnije potamne

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.