10.6.2017. Pojava svrdlaša i druge generacije maslininog moljca

Info maslinarima,

 

Prošlih nekoliko dana pronalazim nisku, ali opasnu brojnost maslininog svrdlaša, od 1 do 8 komada na 20 do 40 otrešenih grana na cijeloj vodnjanštini. Let druge generacije maslininog moljca je nizak, ali također prisutan. Cvatnja je gotova i plodovi će uskoro postati podložni napadu svrdlaša i odlaganju jaja moljca, 3 do 5 mm. Za optimalnu zaštitu planirajte prskanje tek kada plodići postignu tu veličinu.

Ukoliko utvrdite pojavu svrdlaša preporučam primjenu:

Imidan 50 WG: Primjenjuje se u količini 1,5 kg/ha uz utrošak vode 1000 l/ha, najviše dva puta tijekom vegetacije. Razmak između primjena iznosi 10 dana. Sredstvo se primjenjuje prskanjem ili raspršivanjem leđnim ili traktorskim prskalicama ili raspršivačima (atomizerima).

Za ekološke nasade preporučam primjenu dvaju sredstava, prvo prirodni piretrin pripravka ASSET  (1,2  litre na hektar maslina uz primjenu 1000 litara vode) više o ASSETu a nakon 2 do 3 dana gnojivo Boundary sa 1,5% dušika (400ml na100 litara vode) više o Boundaryu koje zaustavlja ishranu svrdlaša i gusjenice moljca (nijednog nema za sada u agrarijama; naruđbe na Bionput doo 0916024930).  Za ovu generaciju maslininog moljca Baturad nije učinkovit kao ni na svrdlaša.

 

Nijedan od ovih pripravaka nemojte miješati s bakrenim sredstvima!

 

Poželjno je u ovoj fazi maslinama ponovno dodati gnojivo na bazi dušika, bora i kalcija za jačanje plodova, a zaštitu od paunovog oka za sada preskočite kako se ne bi umanjilo djelovanje ostalih preparata.

 

Budući da paunovo oko i dalje razvija infekcije na osjetljivim sortama planirajte dodatnu, zasebnu zaštitu u naradnom razdoblju nakon oborina, npr gnojivom sa bakrom da se zaraza zaustavi.

 

Možete mi se javiti za pregled nasada na pojavu i brojnost svrdlaša, pregled plodića i odloženih jaja moljca ili zarazu lišća paunovim oko te sve ostalo na 0992020933.

 

Dodajem da ASSET za maslininog moljca ima dozvolu u hitnim situacijama za uporabu i stavljanje na tržište neregistriranog sredstva za zaštitu bilja prema posebnim uvjetima pa je tu registraciju moguće dobiti na uvid u udruzi u jer se još ne vidi u FIS bazi. 

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.