Savjeti za maslinare

NOVOSTI, Vodnjan 15/07/2014,

Maslinin svrdlaš - Početkom fenofaze okoštavanja koštice ploda masline prestaje opasnost od većih šteta. Okoštavanje na području Vodnjana započelo je u prvoj dekadi srpnja na ranim sortama ascolani i leccinu, potom na buži, puntoži, rozinjoli, istarskoj bjelici i karbonaci. Što se tiče suzbijanja svrdlaša najbolji učinak imali su maslinari koji su započeli zaštitu istovremeno sa prvom generacijom maslininog moljca, neposredno pred cvatnju, sredinom svibnja i nadovezali drugo prskanje nakon fenofaze oplodnje maslina sredinom lipnja. Ove je godine u većini maslinika bilo potrebno i treće prskanje početkom srpnja. Iskustva su vrlo dobra. Preporučamo maslinarima da zabilježe ovogodišnja pozitivna i negativna iskustva kako bi iduće godine bili još učinkovitiji u suzbijanju ovog štetnika.

Maslinina muha - započeo je let prve generacije. Preporučamo maslinarima da postave žute ljepljive ploče ili feromonske lovke zbog praćenja leta. Maslinina muha preferira sorte koje imaju najkrupnije plodove u masliniku. Zaštitu provoditi po potrebi, potražiti stručni savjet. Na našim ćemo stranicama redovito jednom tjedno objavljivati rezultate opažanja u maslinicima Vodnjana, Galižane, Peroja i Fažane.

Paunovo oko - u ovim toplim i vlažnim mjesecima prisutna je stalna opasnost od infekcije paunovog oka. Podsjećamo naše članove da u uredu Udruge mogu besplatno obaviti provjeru listova na potencijalnu infekciju. 

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.