Let maslinine muhe 11.8.2016.

Maslinina muha povećava brojnost leta druge generacije koja može zarazom utjecati na organoleptiku ulja pa je u narednom razdoblju do berbe potreban ekstra oprez. Let je veoma visok samo na lokaciji Marana.

Rezultati pregleda ploda ubranih 3.8. Zavoda za zaštitu bilja su jako dobri jer unatoč ubodima značajne zaraze na 5 uzoraka nema:

Lokacija Batvači -1 plod zaražen patulom (gljivica koja suši plod a prenosi ju osica koja  parazitira masliniu muhu u plodu),

OŠ Vodnjan - 1 plod zaražen ličinkom i 3 zaražena ploda svrdlašem,

X  (greškom nisu naveli) - 3 zaražena ploda svrdlašem a muha 0%.

Ostali plodovi nemaju zaraze.  

 

Tamo gdje je ulov od 2 muhe tjedno na običnoj žutoj ploči i/ili je pregledom ustanovljeno 5 % napadnutih plodova s ličinkom, odnosno prerezom žiletom vidi se tanka tamna krivudava nit potrebno je i dalje prema uputama sprečavati zarazu preventivnim mjerama.

 

 Nakon isteka djelovanja korištenog sredstva potrebno je daljnje praćenje i pregled.

 

Tretiranje cijelog maslinika inekticidima bez atraktanta  opravdano je kod 10-15% napadnutih plodova sa ličinkama muhe. Za neekološke nasade tretiranje širom može se koristiti sredstvima na bazi dimetoata (Rogor 40Chromogor,Perfekthion, Calinogor), deltametrina (Decis, DECA) ili fosmeta  (IMIDAN 50 WG) prema uputama.

 Masline su za razliku od prošlog tjedna počele pokazivati značajne simptome suše i plodovi su smežurani. Vrijeme za dodavanje značajne količine dušika preko lista je prošlo ali se preporuča koristiti prskanje gnojivima na bazi aminokiselina ili mikroorganizama  takozvane biostimulatore za smanjenje stresa suše. 

Trg slobode 2, II kat tržnice
52215 Vodnjan

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio

Voditelj stručne službe
mob: +385 (0)99 2020933

Korisni linkovi

www.vodnjan.hr
www.zoob-oljke.si

Lokacija udruge

Kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova

Statut udruge

Bilanca 2020.

Bilanca 2021.